Vandaag is het 1 mei; de dag van de arbeid. Een dag die voor de meeste werkenden redelijk geruisloos voorbijgaat. Maar neem eens even de tijd om stil te staan bij jouw werk. En bezin eens op de vijf belangrijke factoren die bijdragen aan werkplezier.

  1. Benut jij je kwaliteiten in je werk? Weet je eigenlijk voor jezelf goed te benoemen waar je goed in bent? Naast je kennis en de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, zijn daar ook jouw unieke persoonlijke talenten. Pas je ze toe? Is het niet in je werk, is het dan in je interesses buiten het werk? 
  2. Vind je voldoende uitdagingin het werk? Dat kan door bijvoorbeeld regelmatig iets te doen buiten je vaste takenpakket. Of door je doelstellingen zo op te stellen dat je echt je inzet en talenten nodig hebt om ze te bereiken. Zonder daarbij te struikelen natuurlijk!
  3. Voel je waardering en een rechtvaardige behandeling voor hetgeen je doet? Die waardering kun je op verschillende manieren krijgen. Door een goede beloning, maar ook van collega‚Äôs, klanten, opdrachtgever of je leidinggevende. Die met een dank je wel laten merken dat het fijn is dat je er bent. Dat je merkt dat je ertoe doet!
  4. Zingeving; weet je voor jezelf dat met hetgeen je doet, je ergens een verschil kunt maken. Dat het ertoe doet. Of dat nu op grote schaal of kleine is, dat maakt niet uit. Belangrijk is dat jij weet dat je een radertje bent in het grote geheel dat de wereld laat draaien.
  5. Heb je goede relatiesmet de mensen met en voor wie je werkt? Vertrouw je ze en voel je je veilig? Zodat jij jezelf kunt zijn. Dat je weet dat een kritische noot niet wordt afgestraft maar juist wordt gewaardeerd omdat je zo allemaal een stap verder komt.

Als je op deze vragen positief kunt antwoorden, behoor je tot die groep mensen die met plezier aan het werk gaan (een off-day daargelaten). Ben je over een of meer vragen negatief, probeer dan eens te achterhalen wat, waar en hoe je dingen kunt veranderen. Bijvoorbeeld met behulp van een loopbaancoach. Ik denk graag met je mee! Vul het contactformulier in of bel 06-1188 5839