Maar kan je behoorlijk in de weg zitten tijdens een sollicitatiegesprek. Of in gesprek met je leidinggevende die wel weten wat je ambities zijn in je loopbaan. Veel mensen die ik spreek, tijdens workshops sollicitatievaardigheden en in coaching, vinden het moeilijk om van zichzelf te benoemen waar ze goed in zijn. Ze vinden het niet meer dan normaal dat ze hun werk goed doen. Of denken van hun talenten dat iedereen die wel bezit en daarom niet bijzonder. En ze houden er niet van om zichzelf te verkopen.

Maar tijdens een sollicitatiegesprek wil je potentiële werkgever graag weten of jij inderdaad de oplossing bent van zijn probleem. En de o zo gewenste waardering komt vaak alleen als jij wel meldt aan je leidinggevende welk resultaat je behaald hebt en hoe. Want wees eerlijk; niet gezien worden, steeds tweede worden in sollicitatierondes of een promotie mislopen is behoorlijk frustrerend op den duur.

Er is wat aan te doen en de oplossing is dichterbij dan je denkt. Maar daarvoor moet je wel aan de slag. Vraag eens aan je directe collega’s of een goede vriend hoe zij jou zien. Waar denken ze direct aan als ze aan je denken? Welke talenten heb je volgens hen? Bedenk daar eens praktijkvoorbeelden bij; wat was jouw rol in dat project, welk resultaat heb je behaald met die klant? Van welke klussen/verantwoordelijkheden wordt je nu echt vrolijk? En hoe komt dat dan?

En bedenk eens dat arrogantie en te hoge eigendunk wordt toegewezen aan de manier waarop mensen hun kwaliteiten naar voren brengen. En omdat ze dat bij elke gelegenheid ook doen, te pas en te onpas. Als jij dat op jouw eigen manier doet, en op het juiste moment, kom je wel zelfverzekerd over zonder arrogantie. Want je gesprekspartner wil juist als zij het je vraagt, een eerlijk en goed antwoord! En dat geeft jou je resultaat!

Zie jij ook het overwinnen van je bescheidenheid als een uitdaging? En wil je meer weten en ondersteuning daarbij? Bel of mail mij dan. Ik maak graag kennis met je.