Wat ik graag wil delen is dat ik met iets nieuws ben gestart. Helemaal nieuw is het niet, maar wel voor mij. Naast de Persoonlijke Profiel Analyses voor werkenden, voer ik nu ook de Student Profiel Analyse uit. Dit is een variant voor scholieren, studenten, afhakers uit het MBO-HBO-WO enz. De rapportage geeft inzicht, net als bij de PPA, in drijfveren, motivatie en belangrijke persoonlijke eigenschappen. Het geeft weer hoe iemand taken oppakt, het werk organiseert en contact aangaat en onderhoudt. Aanvullend is er een overzicht met passende studierichtingen. Die kan worden opgesteld op MBO, HBO en WO niveau. Jaarlijks wordt het totaal overzicht aan studierichtingen aangepast.

Inmiddels heb ik mijn eerste gesprekken gevoerd. Het blijkt dat jongeren zich zeer goed in de rapportage herkennen en erdoor verrast zijn. De rapportage, het overzicht van passende studierichtingen en het gesprek geven de jongeren houvast. En niet alleen aan hen, ook aan hun ouders. Het geeft inzicht en mijn ervaring is dat het jongeren gericht helpt om hun studiekeuze te bepalen. Het is zeker niet de bedoeling dat het een advies van een decaan vervangt, of de ondersteuning die scholen bieden. Maar het blijkt in de praktijk wel een zeer nuttige en doorslaggevende aanvulling te zijn! Omdat het simpelweg de jongere het van een andere kant laat bekijken. Het rapport gaat over hem of haarzelf; zonder enige druk van wensen die ouders kunnen hebben (natuurlijk, we willen allemaal dat onze kinderen gelukkig en succesvol worden).

Wil je meer weten? Of ken je iemand met een aankomend eindexamenleerling in huis die geen idee heeft wat het volgend jaar moet worden? Kijk op www.scholierenwijzer.nl

En mocht je nu ver buiten Utrecht wonen? Bel of mail mij dan even want dan kan ik je doorverwijzen naar iemand bij jou in de buurt!