Het eerste deel van januari zit er weer op. Ben jij ook het nieuwe jaar gestart met goede voornemens? En houd je nog stand? Als werknemer maak je ook goede voornemens voor 2017. Zeker als je jaarlijks met je leidinggevende een document opstelt waarin naast te behalen resultaten, een persoonlijk deel opneemt. Daar is steeds meer aandacht voor in organisaties; niet alleen meetbare targets, maar aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Competenties worden dan vaak benoemd; welke competenties word jij geacht te hebben, dan wel te ontwikkelen voor jouw functie. En daar gaat het vervolgens vaak verkeerd; want naast het benoemen van de kwaliteiten die je hebt, wordt vervolgens vast gelegd hoe je één of meer van je zwakheden moet gaan ontwikkelen. Jammer! Waarom? Nou niet om de vaststelling van je zwakheden, die hebben we tenslotte allemaal. Maar ik zie veel aandacht gaan naar die zwakheden. En laten we eerlijk zijn, het is veel plezieriger om bezig te zijn met dingen waar we energie uit halen omdat we er goed in zijn. Van een 7 een 8 maken geeft meer voldoening en is productiever. Maar wat nu als je niet goed bent in een onderdeel van het werk wat zeer belangrijk gevonden wordt? En je leidinggevende aangeeft dat het toch als een belangrijk ontwikkelpunt wordt gezien?

Maar waarom ben je er niet goed in? Mis je kennis, routine of ben je ergens bang voor? Heb je in de loop der jaren door een aantal negatieve ervaringen, jezelf overtuigt dat je faalt op dat punt? Of ben je er echt niet goed in omdat het in je “dna” zit? Een voorbeeld; iemand die introvert is, zal niet graag in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Zomaar een praatje aangaan met een onbekende, kennis maken met een nieuwe leidinggevende of een nieuwe klant vertellen over de dienst die je te bieden hebt; makkelijk is anders. Gevolg: je vermijdt dergelijke situaties. Je vergelijkt jezelf met je naaste collega die verbaal zeer sterk is en bedenkt dat jou dat nooit gaat lukken.

Twee keuzes zijn er wat mij betreft; allereerst is er de mogelijkheid om te kijken of dat onderdeel van je werk door iemand anders gedaan kan worden (die naaste collega die er èn heel goed in is, èn niets liever doet). Zodat jij je kunt concentreren op hetgeen waar jij heel goed in bent. Maar er is ook een andere mogelijkheid; en dat is dat je besluit dat je dit op jouw manier gaat invullen en door ervaring op te doen dit aspect ontwikkelt. Bijvoorbeeld door niet nieuwe klanten te acquireren maar wel aan klantbeheer doet. Vanuit jouw expertise adviseer je, zoek je dingen uit waar je niet direct antwoord op weet. En zorg je met je zorgvuldige manier van werken dat je alles goed verwerkt wordt en zaken worden afgerond.
Er is nog een derde mogelijkheid; op zoek gaan naar een andere baan, waarvan je vindt dat deze meer aansluit bij jouw kwaliteiten. Wat het ook wordt; er is werk aan de winkel in 2017!