In de assessments die ik afneem tekent zich altijd duidelijk af of iemand een positieve instelling heeft of toch geneigd is het negatieve te benadrukken. Of iemand de neiging heeft om af te wachten of actie te ondernemen om te voorkomen dat dingen je overkomen, En onlangs moest ik daar weer even aandenken toen ik in het Algemeen Dagblad van 19 november jl. het artikel las van de Omdenkers; voor sommige is het glas lees, voor anderen halfvol. En bij omdenken willen ze je op zoek laten gaan naar de kraan. Zeuren en klagen zit in iedereen. Is het niet over het weer, dan is het wel over de NS of het ontbreken van wifi of überhaupt bereik. En omdat social media de mogelijkheid biedt om anoniem te zeuren (of erger), word je er nog veel meer mee geconfronteerd dan voorheen.

Maar zeg nou zelf; een spontaan compliment geven aan je collega, de buurvrouw of zo maar iemand die naast je staat bij de bushalte is leuker! Het tovert een glimlach op het gezicht van de ander en je hebt een beetje bijgedragen aan de leuke dag van een ander. Het moet natuurlijk wel gemeend zijn. En het gaat verder; denken aan kansen die een verandering oplevert, in plaats van de bedreigingen die een verandering met zich mee brengt. Het zien van de wereld om je heen in plaats van met gebogen hoofd lopen en alleen de straatstenen zien (of je telefoon). Maar ook de moeite die je leidinggevende doet om je aan dat leuke project te laten deelnemen. Zien dat je als team een verbetering kan doorvoeren waardoor klanten sneller geholpen worden. Als je positief in het leven staat, lukt het je ook om de minder leuke dingen die je ongetwijfeld overkomen, uiteindelijk een plek te geven en er mee om te gaan. Met een positieve instelling zie je wat je activiteiten opleveren in plaats van kosten. En dat geeft energie!

“Always look on the bright side of life”, de heren van Monty Python zongen er al over. Het is een mooie instelling. Vind je het voorgaande herkenbaar? Ik ben benieuwd naar je ervaring. En zing de volgende keer eens mee bij het liedje van Monty Python; je voelt je de rest van de dag vast een stuk vrolijker en dat heeft effect!