Nee, niet nieuwsgierig op een bemoeizuchtige manier. Wel nieuwsgierig naar een nieuwe ervaring, een nieuwe omgeving of nieuwe collega’s en klanten. Waarom? Omdat het ons verrijkt. Omdat je dan pas een mening kan vormen. Ook deze voorwaarde lijkt weer een open deur. Maar vraag jezelf maar eens wat je allergrootste angst is. Een grote kans dat je er in ieder geval één kan opnoemen en waarschijnlijk wel meer.

In mijn coaching stel ik vaak de volgende vraag: Wat stel je uit waarvan je weet dat het belangrijk is om te veranderen? En wat weerhoud je dan? En cliënten laat ik altijd een vragenlijst uitdelen aan hun collega’s of familieleden en vrienden voor feedback. Een belangrijke vraag daarin is: Wat zie jij als mijn grootste belemmering? Beide vragen hebben te maken met de angsten van mensen. En die angsten hebben we allemaal, sommige groot en andere klein. Sommige zijn rationeel, andere puur gevoelsmatig, vaak een mix. De antwoorden zijn even divers als de mensen die ik spreek; van angst om je baan te verliezen, tot angst om voor een groep te spreken. De angst om de controle te verliezen of je leidinggevende tegen te spreken. De vraag wat er dan kan gebeuren, leidt tot scenario’s met veel beren op de weg.

Maar mensen die nieuwsgierig zijn en positief zijn ingesteld, hebben minder last van angsten. Of kunnen in ieder geval makkelijker over een drempel heen stappen om een angst te overwinnen. Door stil te staan bij je angsten, deze te onderkennen en je rampscenario’s te beschrijven, kan je jezelf over een drempel heen zetten. De ervaring die je dan opdoet, laat heel vaak een ander gevolg zien dan je met al je scenario’s tevoren had bedacht. En ja, soms wordt je wel teleurgesteld. Loopt het niet goed af of doe je een vervelende ervaring op. Uiteindelijk leer je ook daar weer van. Maar met open blik en zonder invulling vooraf een gesprek ingaan of met iemand kennismaken, kan leiden tot iets nieuws en iets heel moois!

Nieuwsgierig zijn is niet alleen goed voor jou als werknemer. Maar geldt ook voor de werkgever. Wees nieuwsgierig naar de beweegredenen van je medewerkers om te werken, zaken op een bepaalde manier op te pakken. Een vooroordeel is sneller gevormd, maar nieuwsgierig zijn naar iemands behoeften of opvattingen, is leerzamer. Het kost meer tijd, meer dan we ons zelf vandaag de dag gunnen. Maar levert zoveel meer op.

Wil je je ervaring met mij delen? Of ben je bereid om met wat ondersteuning jouw eigen angsten te overwinnen en nieuwe ervaring op te doen? Of zie je in jouw onderneming kansen die je niet pakt uit angst? Neem contact met mij op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.