Ken je die sketch van Roue Verveer? Hij vertelt over de verschillen in communiceren tussen mannen en vrouwen. Het filmpje met de vuilniszak als voorbeeld is eenvoudig terug te vinden op Youtube. Het gaat erom dat je een man een duidelijke opdracht moet geven als je wilt dat hij iets doet. Vrouwen doen daarentegen aannames; “als ik een signaal afgeef, dan pikt hij het wel op.”

Op de werkvloer wordt veel gecommuniceerd. Collega’s onderling, met de klant, tussen leidinggevende en een medewerker, vanuit de directie naar de werkvloer enz. Maar ondanks al die woorden, is de duidelijkheid soms ver te zoeken. Mensen luisteren niet naar het antwoord of er is geen oog voor de non-verbale communicatie. Want communicatie is meer dan alleen de inhoud van het gezegde. Nu ben ik geen communicatiedeskundige. Maar weet ik wel dat er veel misverstanden ontstaan op de werkvloer. De misverstanden die ik vaak tegenkom gaan heel vaak over prestatieverwachtingen of over afspraken die niet duidelijk zijn. De boodschapper (zender, in de communicatietheorie) gaat dan  volledig voorbij aan het effect van een boodschap, zeker als deze negatieve gevolgen heeft voor een medewerker. De aannames zijn er vervolgens dat de ander het wel begrijpt. Maar als je niet weet waar de ander behoefte aan heeft, of er ontstaat een onzeker en onveilig gevoel, dan valt een mededeling volledig verkeerd. De tijd nemen voor elkaar en  luisteren naar elkaar helpt al. Net zoals  navragen of de boodschap  duidelijk is.

Ga voor jezelf eens na wanneer er voor het laatst iemand iets tegen je zei waar je van binnen teleurgesteld of boos van werd. En daar vervolgens  je mond over hield. Of dat je zelf iets tegen een collega zei en  aannam dat zij je wel begreep. Terwijl later bleek dat dit niet zo was.

Ook luisteren naar elkaar blijkt nog niet het meest eenvoudige. Hoe vaak dwalen onze gedachten niet af als iemand een verhaal vertelt. En hoe vaak luister je eigenlijk al niet meer naar je klant omdat je al invulling gaf aan wat hij nodig had. Dat luisteren een verschil kan maken, merkte ik bij een traject van een medewerker van een KCC bij een grote bank. Uit zijn PPA bleek dat hij communicatief zeer vaardig was maar dat echt luisteren een aandachtspunt was. Daar was hij het eerst niet mee eens. Maar hij nam mijn uitdaging aan om in het werk eens echt te luisteren naar zijn klant. Een maand later vertelde hij me dat zijn verkoopresultaten waren gestegen en de klanttevredenheid was toegenomen. Door echt te luisteren en niet al direct een invulling te geven aan de eerste vraag, was zijn effectiviteit en werkplezier toegenomen! Een half jaar later coachte hij zijn eigen collega’s!

Het moraal van dit verhaal is om eens stil te staan bij jouw eigen wijze van communiceren. En zaken niet onbesproken te laten uit angst of frustratie. Om de tijd te nemen voor een gesprek en te checken of een boodschap wel echt zo helder is als jij denkt.

Wil je weten welk inzicht een PPA daarbij kan geven? Of leid je een team waar de communicatie niet goed loopt? Neem dan contact met mij op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.