Kwaliteit stimuleren; dat is een open deur. En toch één die lang niet altijd wordt nageleefd. De kwaliteit controleren van het product of de dienst die je op de markt brengt is dagelijkse praktijk voor organisaties, al dan niet verplicht door de overheid. Kwaliteit van het belangrijkste kapitaal van een organisatie, te weten de mensen, is echter een heel ander verhaal. Maar de kwaliteit van de medewerkers in een organisatie, van directie tot werkvloer, is essentieel voor de organisatie. Ongeacht of een organisatie een machinaal geproduceerd product levert of een dienst als onderwijs; er blijven mensen nodig om de boel draaiende te houden.

Het is voor een organisatie belangrijk om te investeren in haar menselijke kapitaal. Medewerkers denken te behouden door een goed salaris te bieden en 5 weken verlof per jaar is onvoldoende. Investeren in je mensen betekent een aantal dingen;

  • Je neemt medewerkers serieus door naar ze te luisteren en hen te stimuleren mee te denken over zaken die verder gaan dan hun eigen takenpakket;
  • Je investeert in medewerkers door te stimuleren opleidingen te volgen; niet alleen ter behoud van kennis, maar ook voor talentontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Dat kunnen, zonder belemmert te worden door de vrees dat dit kan leiden tot vertrek van de medewerker of je medewerker je inhaalt op het carrière pad, is wat mij betreft leiden op topniveau.
  • Je stimuleert dat mensen ontdekken waar hun kracht ligt en grenzen op te zoeken. Dat betekent ook de weg vrijmaken om buiten hun comfortzone te stappen.
  • Je stelt leidinggevenden verantwoordelijk voor talentmanagement; de verantwoordelijkheid om het beste uit mensen te halen in plats van te hameren op verbetering van zaken waar mensen minder goed in zijn.

Maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de faciliterende en stimulerende rol van de werkgever. Persoonlijk vind ik dat je als werknemer zeer zeker niet achterover kunt leunen en kunt afwachten wat de toekomst brengt. Om toch zeker met energie en plezier je werk te kunnen doen, is het stimuleren van je persoonlijke kwaliteit een verantwoordelijkheid. Het zorgt ervoor dat je zelf de regie houdt over je loopbaan en niet het slachtoffer kunt worden van beslissingen van een ander.

Wil je je ervaring hierover met mij delen? En weten hoe je binnen je organisatie een cultuur stimuleert waarin het stimuleren van kwaliteit als gewoon wordt ervaren? Wil je weten als werknemer hoe je je bewust kan worden van jouw kwaliteiten? En hoe je de regie behoudt over jouw loopbaan? Neem contact met mij op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.