Gelukkig hebben de meesten van ons de natuurlijke drive om goed werk af te leveren. En toch maken we allemaal wel eens een fout. Soms omdat we onder teveel druk staan, we dingen niet wisten of onvoldoende focus hadden. Als er ruimte is om fouten te maken, kunnen we veel meer leren van fouten dan van zaken die goed lopen. Als je ervaart als medewerker dat een fout gelijk zwaar aangerekend wordt of zelfs “bestraft” wordt door een leidinggevende, is er ook nauwelijks ruimte om een gemaakte fout te delen. Maar mensen en werkgevers die nooit fouten maken komen niet tot een nieuw succes.

Er zijn verschillende redenen te benoemen voor het maken van fouten;

  • Je leert positief te denken over jezelf en de wereld. Een volmaakte wereld bestaat niet.
  • Je kunt in plaats van altijd een probleem te zien, de fout benutten om mogelijkheden en kansen te ontdekken.
  • Je stimuleert een proactieve houding.
  • Je neemt je verantwoordelijkheid in plaats van af te schuiven of je te verschuilen.
  • Je leert hoe feedback te ontvangen en open te staan voor leermomenten.

Een omgeving waarin mensen van hun fouten mogen leren, is een veilige en stimulerende omgeving. Een dergelijke omgeving laat organisaties floreren en medewerkers in hun kracht staan.

Wil je je ervaring hierover met mij delen? En weten hoe je binnen je organisatie een cultuur stimuleert waarin positivisme het wint het negativisme? Vertrouwen het wint van wantrouwen. Wil je weten als werknemer hoe je uit de modus komt van alles perfect te willen doen? En wellicht je angst te falen te overwinnen? Neem contact met mij op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.