Mijn ervaring in diverse organisaties en mijn kennis van loopbaanbegeleiding heb ik gebruikt voor een lijst met tien voorwaarden om ‘in balans’ te kunnen werken. Omdat een verstoring van die balans ten grondslag ligt van de vragen en problemen die ik tegenkom. Voor zowel de werknemer als de werkgever.  Overigens niet in volgorde van belang opgesteld…

 1. Omarm en stimuleer verandering / groei bij elkaar;
 2. Geef ruimte voor fouten;
 3. Moedig elkaar aan om kritisch te zijn;
 4. Motiveer en stimuleer kwaliteit;
 5. Wees trots op elkaar en laat dat merken;
 6. Creëer een veilige omgeving waar ruimte is om dingen anders te doen;
 7. Wees helder in de communicatie en luister aandachtig;
 8. Wees nieuwsgierig;
 9. Ga voor een positieve instelling;
 10. Durf op het juiste moment afscheid te nemen.
 1. Omarm en stimuleer verandering / groei bij elkaar.

Dit punt is wezenlijk om tot vooruitgang te komen. En geldt voor zowel de organisatie als de medewerker. Stilstand leidt in dit geval tot een definitieve stap uit de arbeidsmarkt of toekijken vanaf de zijlijn. Een werkgever die stilstaat kent op een gegeven moment geen bestaansrecht meer. Er is geen klant die zijn product of dienst dan nog wil afnemen. Door ruimte te geven aan de meest onvoorstelbare en wellicht krankzinnige ideeën, ontstaan nieuwe producten en diensten. Of verbeteringen aan het bestaande aanbod. Door open te staan voor hetgeen gebeurt in de wereld om je heen, creëer je nieuwe mogelijkheden. Zie je nieuwe markten, nieuwe toepassingen. Elke succesvolle onderneming heeft daarbij ook projecten of acties zien mislukken. Maar bleven zoeken naar een nieuwe kans omdat ze geloofden in wat ze deden.

Ook voor medewerkers geldt dat zij die persoonlijk willen groeien, succesvol blijven in hun loopbaan. Succesvol in de zin dat ze met de inzet van hun kwaliteiten en kennis aan het werk zijn. En een toegevoegde waarde zijn voor hun werkgever. Het zijn de medewerkers die zich bewust zijn van hun kwaliteiten, die willen blijven leren. En dat leren niet beperken tot een update of uitbreiding van (vak)kennis, maar ook over zichzelf. En dat ook doen met vallen en opstaan. Als medewerkers op die manier voor hun zelf kunnen zorgen, zijn zij ook in staat om mee te gaan met de ontwikkelingen bij hun werkgever of hun vakgebied. Maar zijn zij ook in staat om, al dan niet met ondersteuning, te erkennen dat het tijd is om een nieuw pad in te slaan. En daar dan vorm aan te geven.

De komende weken licht ik ook de andere voorwaardentoe. Ben je werkgever of leidinggevende en herken je de disbalans in jouw organisatie? Of ben je werknemer en wil je je balans behouden / hervinden? Neem contact met mij op; ik ben nieuwsgierig naar jouw verhaal.