Aandacht maakt alles mooier is de slogan van een bekend Zweeds woonwarenhuis. Ik vind het mooi gevonden en het is op meer dan alleen een Billy –kast van toepassing. Want aandacht zorgt ervoor dat een gesprek verder gaat dan een oppervlakkig “hoe gaat het”. Aandacht maakt datje echt naar iemand kijkt en de wereld om je heen intenser ervaart. In ons gehaaste leven waar druk zijn de nieuwe status is, lijkt oprechte aandacht soms naar de achtergrond verdrongen. Een beetje mindfulness op zijn tijd.

Een vriend van mij woont en werkt elk jaar een aantal maanden in Zweden. Elk jaar vertelt hij weer hoe relaxed de Zweden zijn en hoe ze tegen het leven aan kijken. Werk is belangrijk en er wordt met aandacht en hard gewerkt. Maar na werktijd is er ruimte voor het gezin, familie, sport of gaat men naar de bossen. Privé en werk zijn strikter gescheiden dan bij ons. Omdat echte aandacht nu eenmaal niet verdeeld kan worden.

In loopbaancoaching adviseer ik soms nadrukkelijk om werk en de betrokkenen eens echte aandacht te geven. Als je oprecht geïnteresseerd bent in iemands talent, je oprecht geïnteresseerd bent in het verhaal achter een product wordt het mooier. Zien waar het in het werk om gaat, oprecht willen verbeteren, willen leren van fouten en zo groeien; daarmee kun je als bedrijf het verschil maken. Maar ook als werknemer; met aandacht naar de klant luisteren, een taak vervullen of je leidinggevende vertellen waarom je iets op een bepaalde manier hebt afgehandeld.

Of aandacht besteden aan je loopbaan. Als je dat met regelmaat doet en kunt doen dan geeft dat resultaat. Een resultaat als meer plezier maar ook meer productiviteit. Aandacht doet zo goed!