Ja natuurlijk kan dat! Met een economie die 24/7 draait en de gehele wereld onder handbereik met internet. Het biedt kansen en mogelijkheden die we voorheen niet hadden. En moet je daar soms als 40+ nog aan wennen, er zijn al generaties die dat heel normaal vinden. Maar er zijn ook wel degelijk risico’s. Werk je zelf ook buiten de standaard kantoortijden door. Of heb je werkgever die verwacht dat je altijd bereikbaar bent. Ongeacht of je een vrije dag hebt of op visite bent bij je schoonmoeder. Die de laptop meeneemt op vakantie en ook laat in de avond nog druk aan het mailen bent.

Kans is groot dat je dan één van die werknemers wordt, die daarvan klachten krijgt. Want jezelf altijd in de alert-stand hebben staan, is niet goed voor je gezondheid. Een topsporter weet dat hij of zij het lichaam niet sterker maakt door continue te trainen. Rust in combinatie met trainen werkt veel beter. Elke keer tot het uiterste gaan, verhoogt het risico op blessures. De afwisseling in het trainen, de rustmomenten en ontspanningsmomenten maken je wel sterker.

Nu zal lang niet iedere werknemer zichzelf met een topsporter vergelijken. Maar dagelijks volop aan het werk zijn met je hoofd en nauwelijks fysiek, is eveneens topsport! En het lukt lang niet iedereen om de gedachten over werk stop te zetten, op het moment dat je werkdag erop zit. En met de bereikbaarheid via je smartphone en laptop van de zaak zijn er ook nog verwachtingen te managen. En vullen we soms ook in wat er verwacht wordt van onszelf en van de ander zonder dat het zwart op wit staat. Dat is topsport. Het verschil met een topsporter is echter dat je geacht wordt tot ca 67 jaar door te werken! En ook werkgevers beseffen steeds meer dat dit heel makkelijk tot overbelasting kan leiden en dus tot verzuim en hoge kosten.

Wees het voor. Sta eens bewust stil bij je bezigheden. Of werkgever, biedt je werknemers de mogelijkheid om stil te kunnen staan. En laat zien en merken dat je dat ook echt belangrijk vindt!

Dat zou nog eens tot bevlogen en productieve werknemers kunnen leiden….