De uiteindelijke stap zetten naar een loopbaancoach komt niet uit de lucht gegrepen. Mijn ervaring is dat enerzijds er een concrete aanleiding kan zijn in de vorm van een gebeurtenis. Bijvoorbeeld ontslag, een arbeidsconflict, het meemaken zelf of van dichtbij van ziekte. Een gebeurtenis die mensen “dwingt” om eens stil te staan bij hun leven en welke plaats arbeid daar in neemt.

Anderzijds kan een opeenstapeling van kleine dingen er voor zorgen dat er langzaam maar zeker een bewustzijn optreedt van ongenoegen. Iemand wordt zich bewust van het verliezen van energie, een knagend gevoel van ongenoegen en het toenemen van de onvrede. De vraag komt dan op of dit alles is wat er is en of het niet tijd is voor een verandering.

Wanneer de onvrede en het verlies van energie betrekking heeft op je werk of werkomgeving, kan de stap naar een loopbaancoach een zinvolle zijn. Want de meeste mensen ervaren het als heel lastig om de vragen te vinden die antwoorden die naar acties kunnen leiden. Waar moet je beginnen en wat is dan het doel? Door een aantal fasen te doorlopen, kun je keuzes gaan maken die gebaseerd zijn op wat je hebt ontdekt tijdens een loopbaantraject. Om keuzes te maken heb je in ieder geval energie nodig. Energie die zorgt voor inspiratie en een visie op je toekomst. Energie die je voelt in je hart, maar waar het verstand voor nodig is om te weten hoe je je energiepeil opkrikt. Daar word een vitaal mens van. En een vitaal mens is in balans, kan beter keuzes maken en over weg met veranderingen. Gun jezelf je eigen APK met een loopbaancoach; neem contact op voor meer informatie. Een vrijblijvende kennismaking kan jouw eerste stap zijn.