Lekker vrij? Is een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Belangrijke uitkomst van dit onderzoek is dat veel werkende mannen graag minder uren willen werken. Deze uren zouden zeker jonge vaders willen gebruiken voor ontspanning.

Het is een onderzoek met bevindingen die niet echt verrassend zijn. Het is niet de eerste keer dat uit een onderzoek blijkt dat werkenden stress ervaren door het teveel willen en moeten terwijl de beschikbare uren per dag nooit meer zijn dan 24. Er lijkt zo niet veel te veranderen. Eén belangrijke conclusie is ook dat het nog algemeen goed is dat mannen fulltime werken. In veel bedrijven wordt zeer negatief gereageerd op alleen al de suggestie minder uren aanwezig te willen zijn. Als er een cultuur heerst dat je als man pas echt uit meetelt als je meer dan fulltime werkt en dat zorgen voor een vrouwending is, verandert er weinig.

Ik hoor met enige regelmaat mensen beweren dat ze meer dan 60 uur per week werken. Afgezien van het feit dat je je kunt afvragen of het klopt, wekken ze de indruk er trots op te zijn. Veel werken  = belangrijk zijn = status en macht. Wellicht is een andere invulling ook mogelijk. Toch is plezier niet altijd hetgeen wat de boventoon voert. En dat komt uit het onderzoek van het SCP naar voren.

En prima als je  bewust je keuze maakt voor een dergelijke werkweek. Er is wel een maar. De maar is dat de mens graag relaties onderhoudt met anderen. En relaties onderhouden, verdiepen of nieuw aangaan kost tijd en oprechte aandacht. Met alleen de focus op werk, merk je al snel genoeg dat dit ten koste gaat van (sommige) relaties. En enkele keer ben je daar wellicht blij mee. Maar niet altijd.

Tijd dwingt ons dus om keuzes te maken met betrekking tot onze invulling van de dag. En zodra de keuzes door een ander bepaald worden, bijvoorbeeld omdat het not done is om als man minder te werken, dan wordt de keuze een gedwongen keuze. Als je keuzes bepaald worden door de algemeen heersende opvatting, door hetgeen wat je moet in plaats van wilt, komt stress om de hoek kijken.Die stress is funest voor jouw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Om plezier te behouden in hetgeen wat je op de werkvloer en elders doet. En lijkt de tijd die je nog moet eindeloos.

Een coach nodig om te reflecteren? Om je vragen te stellen voor jouw bewustwording? Natuurlijk net zo goed voor vrouwen……

Maak een afspraak en creëer jouw tijd en vrijheid!