Met grote regelmaat gebruik ik de assessments van Thomas International als tool bij loopbaangesprekken en coachingstrajecten. De meest gebruikte tool staat bij sommigen ook wel bekend als DISC-methode of de Persoonlijke Profiel Analyse (PPA). Ik gebruik hem graag. Allereerst is  het een gebruikersvriendelijke tool. Daarnaast levert het assessment een uitgebreide rapportage op die ik kan samenstellen naargelang de specifieke vraag van de cliënt. De kracht van de rapportage is dat het een beeld geeft voor de cliënt dat herkenbaar is. En handvatten geeft om bijvoorbeeld een persoonlijk profiel krachtig te verwoorden of de juiste criteria voor de zoektocht naar een nieuwe baan. In combinatie met het gesprek en de andere opdrachten die ik gebruik, kun je effectief gesprekken voeren. Soms is één gesprek afdoende als de cliënt al redelijk ver is met zijn loopbaanstap. Soms hebben we drie gesprekken; er is dan net even meer ruimte voor ondersteuning.

Waar ik met name plezier aan beleef tijdens de trajecten is dat mensen perspectief krijgen; door inzicht in hun talenten en voorkeuren, hun drijfveren en stijl van communicatie weten ze daarna weer de volgende stap te. Ze gaan vol vertrouwen de arbeidsmarkt op,  het gesprek aan met hun leidinggevende of geven een rigoureuze draai aan hun loopbaan. Vertrouwen hebben in je eigen groei en ontwikkeling is belangrijk. En dan maakt het niet uit welke leeftijd of werkervaring je hebt. Die ontwikkeling stopt nooit maar kan wel voor iedereen een andere invulling betekenen. En dat zonder het al te gecompliceerd te maken.

Of je nu als werknemer wilt investeren in je loopbaan, of als werkgever in de loopbaan van je medewerkers, het resultaat is dat iemand met plezier en drive aan het werk is. Als dat de productiviteit niet bevordert!

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd welke mogelijkheden er naast de PPA nog meer zijn, bel me dan! Dan kunnen we samen kijken wat het meest aansluit bij jouw vraag.