De wens van iedere leidinggevende: een team dat  dan goed functioneert en prima resultaten behaalt. Dat ook hoog scoort op klanttevredenheid en waar de werksfeer goed is. En waarin de leidinggevende zijn of haar medewerkers begeleidt in hun persoonlijke ontwikkeling.  Simpel toch? Helaas blijkt de praktijk vaak weerbarstig.

Onderlinge spanningen, miscommunicatie, conflict met een leidinggevende of gewoon slechte resultaten… De kosten die dat met zich meebrengt en de omzet die je dan als werkgever mist, kunnen behoorlijk oplopen! Wat kun je hier als management aan doen? Ontslaan of overplaatsing van 1 of meer medewerkers is niet altijd de oplossing en kan ook hoge kosten met zich meebrengen. De garantie dat alles daarna wel goed gaat is er niet.

Er is een oplossing! Een oplossing die er voor zorgt dat medewerkers zich gewaardeerd voelen omdat de werkgever investeert  in hun persoonlijke ontwikkeling. Een oplossing die er voor zorgt dat de communicatie wanneer nodig hersteld kan worden. En de medewerkers leren op welke wijze zij het beste uit het team en uit zichzelf l kunnen halen. Bijkomend voordeel is dat de klant daar ook profijt van heeft; want een gemotiveerde werknemer die weet waar zijn talenten liggen, doet datgeen waar hij zich mee kan onderscheiden.

Die oplossing ligt in de Thomas Team Analyse.  Deze analyse wordt gebruikt in combinatie met de Thomas PPA (DISC-profiel). Het helpt inzicht te krijgen in de sterkten, beperkingen en de waarde van een team voor de organisatie. Het helpt de teamprestaties te verbeteren doordat een meer effectieve aansturing mogelijk wordt gemaakt. De team analyse geneert een teamprofiel waarmee de volgende vragen beantwoord kunnen worden;

  • Welke functionele rol(len) vervullen de teamleden?
  • Wat zijn de aandachtsgebieden van het team?
  • Hoe kunnen we omgaan met deze beperkingen?
  • Maken we optimaal gebruik van de (werk)sterkten van de teamleden?
  • En welke leiderschapsstijl inspireert dit team om te komen tot maximale prestaties?

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw organisatie? En hoe je dit proces in gang kunt zetten? Neem dan direct contact op met Buro Balance en bespreek de mogelijkheden!