Ruim 2/3 deel van de werkende Nederlanders is actief of latent zoekende op de arbeidsmarkt. Als je op dit moment aan het werk bent op een kantoor en eens om je heen kijkt, is dat een groot deel van je  collega’s die je ziet! Of wellicht ben jij zelf degene die op zoek is naar iets anders.

De redenen om op zoek te gaan naar een andere baan zijn vaak zeer verschillend. De één omdat hij geen carrièrestap meer kan zetten bij zijn huidige werkgever. De ander omdat ze weet dat bij een volgende reorganisatie ook zij boventallig wordt verklaard. Een derde omdat hij hetgeen wat hij doet of voor wie hij dat doet meer dan zat is. En een laatste wil simpelweg dichter bij huis werken omdat de lange reistijden haar op gaan breken.

Wat de reden ook is, als je al een tijdje niet meer gesolliciteerd hebt, blijkt het vinden van een andere baan niet altijd even makkelijk. Hoe je solliciteert is de laatste jaren sterk veranderd. Want gebruik maken van je netwerk en jezelf overtuigend in het spotlicht zetten is niet  voor iedereen a piece of cake. En wat zijn dan eigenlijk je sterke punten? En welke werkomgeving / leidinggevende of verantwoordelijkheden passen dan bij je? Zodat je die elementen kunt meenemen in je zoektocht. Je actieplan gericht opzetten om het gewenste resultaat, die nieuwe baan, te realiseren.

Een assessment zoals de DISC van Thomas International kan je daarbij een heel eind op weg helpen. Gecombineerd met een aantal coaching gesprekken waarin je ondersteund wordt om jouw eigen specifieke actieplan op te zetten en uit te voeren. Met een coach die betrokken is, enthousiast, je ondersteunt bij het nemen van drempels maar ook je heel direct met de neus op de feiten kan drukken. Dat kan ik bieden vanuit Buro Balance. Er zijn veel werkgevers die de loopbaanstimulator aanbieden aan hun werknemers. Werkgevers die beseffen dat als ze hun werknemers de ruimte bieden om aan het werk te gaan met hun talent, ze werknemers aan zich “binden” die excelleren in wat ze doen.

Geïnteresseerd in de loopbaanstimulator voor jezelf of je werknemers? Aarzel dan niet en neem contact op. Ik leg met plezier uit wat de mogelijkheden zijn.