Een felicitatie voor een demotie? Ja, inderdaad. Demotie zien als een stap in je persoonlijke ontwikkeling en groei vergt een andere denkwijze. Maar het kan een zeer passende loopbaanstap zijn. Misschien moeten we eens af van het woord carrière; een functiegroep hoger, meer aanzien, verantwoordelijkheden en status. Het woord loopbaan is al een stuk neutraler. Loopbaan staat bij mij meer voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Dat kan een treetje hoger betekenen, maar dat hoeft niet.

Wat doe je als je erachter komt dat de huidige functie niet meer past. Want te hectisch, te belastend voor lichaam en/of geest. Niet meer passend bij de waarden die je hecht aan leven en de balans tussen werk en privé. Je gaat je dan bezinnen over wat voor jou belangrijk is in je werk. Welke waarden jij vooropstelt, welke eisen en wensen je hebt. Dan kan de conclusie zijn dat een stapje terug in de vorm van een demotie passend is op dat moment. En recht doet aan dat wat jij wilt betekenen in je werkomgeving. Misschien is dat stapje terug voor jou dan juist wel een stapje vooruit!

De maatschappij, je collega’s, je leidinggevende en p&o; iedereen vindt wel wat van jouw keuzes. Vaak zit daar  onderhuids een oordeel in over de keuzes die je hebt gemaakt. Misschien maak je jouw keuzes wel omdat  je zelf ook denkt dat elke nieuwe carrièrestap een hogere functie moet betekenen. Met meer salaris en meer aanzien tot gevolg. Misschien is je leven daar  ook wel op ingesteld. En stap je uiteindelijk over je eigen normen en waarden heen, omdat je van binnen weet dat het je nieuwe loopbaanstap de enige juiste keuze is.

Maar wat als je nu eens kiest voor  werk dat jou (weer) energie gaat geven. Een keuze die er voor zorgt dat werken tot je 67ste of misschien wel langer, geen brug te ver meer is. Omdat werken dan niet meer een moeten is, maar een zinvolle en plezierige tijdsbesteding. Je leidinggevende en p&o afdeling zien dat bewuste loopbaanstappen leiden tot duurzame inzetbaarheid, tevreden klanten, een lager verzuim, meer werkplezier en een hogere productiviteit. Een loopbaanstap met veel positieve gevolgen! Lang leve de demotie in het kader van een bewuste loopbaan!