Nou, voldoende. Althans, dat hoor ik regelmatig en dat merk ik vaak in de dagelijkse praktijk. Deels zijn het belemmerende overtuigingen. Deels zijn het praktische zaken. Soms relevant, vaak ook niet. Belemmerende overtuigingen kunnen ons behoorlijk in de weg zitten. Simpelweg omdat we onszelf overtuigen dat we iets niet kunnen of kennen.

Belemmerende overtuigingen ‘ontstaan’ vaak in onze jeugd. Het kunnen opmerkingen zijn die we van jongs af aan veel hebben gehoord (“je mist elk muzikaal talent” of “jij hebt echt twee linkerhanden’). Het kan ook de overtuiging zijn dat je bescheiden moet zijn of tevreden moet zijn met wat je hebt. Maar tevreden zijn met wat je hebt zorgt voor stilstand in plaats van vooruitgang. En te bescheiden kan betekenen dat de promotie of de nieuwe baan naar die ander gaat. Die zich  wel vol overtuiging heeft gepresenteerd.

Belemmerende overtuigingen bij jezelf ontdekken is niet gemakkelijk. Ze zijn ingesleten in je reacties op gebeurtenissen. Met betrekking tot werk en solliciteren zie ik ze dus regelmatig voorbijkomen. Opmerkingen als ‘Ik ben te oud, ze zoeken voor die banen alleen mensen met een hbo-diploma, als ik geen extra uren maak denkt mijn manager dat ik het niet aankan’ zijn voorbeelden van die belemmerende overtuigingen. Jezelf, de ander of de wereld veroordelen in felle bewoordingen. Want in je oordeel is vaak geen plek voor nuance. Belemmerende overtuigingen  zorgen er zo voor dat je tot stilstand komt. Ze leveren negatieve energie en gevoelens op. Positieve overtuigingen zorgen voor positieve energie en gevoelens. Dan ben je meer ontvankelijk voor wat je wilt en kun je daar vol energie aan werken.

Maar hoe doe je dat? En hoe voorkom je in de toekomst dat belemmerende overtuigingen je in de weg staan. En met wie doe je dat? Vraag het stappenplan op bij Buro Balance. Dat is gratis en geheel vrijblijvend. Vul het contactformulier in en je krijgt hem gemaild. Of bel met 06-1188 5839.