• Durf jij medewerkers aan te nemen met talenten die jij niet bezit?
  • Durf jij de persoonlijke groei en ontwikkeling van medewerkers actief te stimuleren?
  • Durf jij samen te werken met collega’s die slimmer zijn dan jij?
  • Durf jij de credits aan je collega/medewerker te laten en niet zelf de eer op te strijken?
  • Durf jij input te leveren aan jouw directeur of leidinggevende om de koers van de organisatie mede te beïnvloeden?

Als je de bovenstaande vragen stuk voor stuk met ‘ja!’ kunt beantwoorden,  ben je met lef bezig!   Maar ook als je beken dat je dit de afgelopen periode toch niet helemaal is gelukt, is er geen man overboord. Je bent deze blog nog steeds aan het lezen dus je lijkt geïnteresseerd in hoe je dit dan wel kunt bereiken. Die verandering kun je zelf op gang brengen!

Dat begint met reflectie. Wat heeft je weerhouden om bovenstaande dingen niet te doen? Vaak is dat gekoppeld aan een verwacht resultaat, al dan niet bewust overwogen. En wat ik vaak zie en hoor is dat het uiteindelijk voorkomt uit een negatieve verwachting voor jezelf.  Want stel je voor dat je medewerker jouw plaats gaat innemen? Of dat je beste mensen vertrekken? Dat jouw directeur of leidinggevende kan bedenken dat je niet goed genoeg bent? Of dat de directie zo verrast is met het resultaat dat ze meer gaan verwachten? Wat betekent dat dan? Een mogelijk ontslag bij de volgende reorganisatie of het mislopen van je jaarlijkse bonus voor goed functioneren zijn onzekerheden die je kunt missen als kiespijn.

Maar wat zijn de resultaten als je leidt met lef? Je team gaat excelleren. Je geeft ruimte aan een bevlogen medewerker om zich optimaal te kunnen inzetten. Als je medewerker ziet dat hij waardering en erkenning krijgt voor zijn inspanningen, levert hij die inspanning de volgende keer weer. En misschien dan nog wel beter. Jouw directeur of leidinggevende ziet de resultaten toenemen. En de waardering voor jou als leidinggevende groeit. Het gevolg daarvan is dat ook jij je persoonlijk ontwikkelt en met plezier en inzet je werk doet.

Toegegeven, bovenstaande inspanningen zijn niet overal mogelijk met dit resultaat. Want het schetst misschien wel een ideale situatie. En waar vind je die in tijden van reorganisaties en harde concurrentiestrijd? Dus ga je door op de reeds ingeslagen weg. Maar vraag je je wellicht af wat er zou kunnen gebeuren als je wel met lef je leiderschap toont………….