Van de meeste nieuwsberichten die je leest, onthoud je een fractie. Maar sommige nieuwsberichten raken je en houden je langer bezig. Het nieuwsbericht over Apple en Facebook deed dat bij mij.

Wat wil het geval; Facebook en Apple bieden hun vrouwelijke werknemers de kans om het moederschap nog even uit te stellen. Zij vergoeden in ieder geval een groot deel van de kosten om eicellen te laten invriezen en opslaan (Elsevier, 15 okt. 2014). Volgens de bedrijven draagt dit bij aan de family-en wellnessextra’s voor hun personeel.

Dat laatste is de vraag. Kunnen vrouwen bij Facebook en Apple hun carrière voortzetten na het krijgen van kinderen? Of worden zij gepasseerd door vrouwen die hun eicellen laten invriezen en het moederschap uitstellen? Om gebruik te kunnen maken van deze secundaire arbeidsvoorwaarden,  moet een overeenkomst worden opgesteld. Ik ben nieuwsgierig naar de voorwaarden in deze overeenkomst. Hoe lang kun je gebruik maken van de opslag zonder aanvullende voorwaarden van de werkgever? En wat gebeurt er als je eicellen hebt laten invriezen en je wordt alsnog spontaan zwanger? Gewoon, omdat je bijvoorbeeld 34 bent, de liefde van je leven hebt gevonden en er een kinderwens is? En zijn er voorwaarden opgenomen met betrekking tot ontslag?

Niet alleen de condities roepen vragen en emoties op. Het lijkt erop dat de werkgever van mening is dat het moederschap zorgt voor een hiaat in de loopbaan van vrouwen. Extra bijzonder omdat zwangerschapsverlof in de VS niet bekend staat als een zeer ruimhartige regeling. Dat roept de vraag op hoe deze werkgevers eigenlijk aankijken tegen vrouwen die hun carrière combineren met een gezin. Krijgen deze vrouwen dezelfde mogelijkheden als ieder ander in het bedrijf? Of moeten ze eerst maar aantonen dat ze nog precies hetzelfde leveren als voor de kinderen? En wat zegt het over de cultuur in het bedrijf? Is de loopbaan überhaupt wel te combineren met andere dingen in het leven als familie, hobby of andere interesses?

Wil je als werkgever dat werknemers bijdragen aan de behoeften van een organisatie? En de behoeften van een organisatie zijn te omschrijven als de identiteit, doelstellingen en de richting waar men naar toe wilt. Dan kun je niet anders dan ook de behoeften van je werknemers serieus te nemen. En één van de behoeften van een werknemer kan zijn dat hij (ja, vaders ook!) of zij het ouderschap combineert met een loopbaan. De secundaire arbeidsvoorwaarden van Apple en Facebook suggereren dat de werkgever werknemers prefereert die hun leven vooral wijden aan de werkgever. Het suggereert dat de werkgever één zelfde soort werknemers wenst. Deze klonen zorgen ervoor dat er tunnelvisie optreedt, dat er niemand meer is die kritische vragen stelt over het waarom en hoe van de richting van het bedrijf. Deze strategie zorgt volgens Jeroen Smit, onder meer auteur van De Prooi, voor gedrag in boardrooms van grote ondernemingen die leiden naar desastreuze beslissingen. Er is niemand om te corrigeren. Hij pleit dan ook voor een diversiteitsbeleid met harde quota voor percentages vrouwen of allochtone mannen in de top van het bedrijfsleven. Diversiteitsbeleid draagt dan bij aan het vermogen van een organisatie om de verbinding te hebben en te houden met werknemers, klanten en samenwerkingspartners. Het zorgt onherroepelijk voor balans!