Uit een onderzoek van Jobbird.com blijkt dat de afgelopen zomervakantie een groot deel van de Nederlandse werknemers bereikbaar blijft voor hun werkgever. Ze zoeken een vakantiebestemming uit op aanwezigheid van wifi. Zo’n 15% is volledig bereikbaar omdat het werk naar hun mening altijd door gaat. En 28% checkt regelmatig de mailbox tijdens de vakantie.

De eigenaar van Jobbird vindt dat dit past in het huidige digitale tijdperk. En vindt dat het inplannen van werkactiviteiten tijdens de vakantie voor rust zorgt op de andere momenten. De vraag is of dat zo is. Een ander bericht uit deze zelfde zomer kwam van Daimler, een groot Duitse werkgever. Hun medewerkers die op vakantie waren en hun afwezigheid assistent hadden ingeschakeld, troffen bij terugkeer op het werk een volledige lege mailbox aan. Het bedrijf had het zo geregeld dat een mail naar de vakantievierende medewerker werd verwijderd. Wel kreeg de verzender keurig een bericht welke andere medewerker van de afdeling bereikbaar was voor contact. Zo wilde Daimler voorkomen dat medewerkers bij terugkeer op het werk uren kwijt waren met het verwerken van mails en na 1 dag het vakantiegevoel volledig kwijt waren. Op het eerste oog lijkt de actie van Daimler het beste resultaat op te leveren voor de balans van de werknemer. Die werknemer krijgt ten slotte alle ruimte om afstand te nemen van het werk en zich over te geven aan ontspaning. En toch is dat ook te kort door de bocht. En het antwoord wat nu beste is, verschilt per werknemer.

Want waar de ene werknemer behoefte heeft aan een strikte scheiding tussen werk en privé, combineert de ander deze moeiteloos. En is de ene werknemer onrustig na het checken van de mail tijdens vakantie, zo geeft het de ander een gevoel van rust en controle. Maar wat werkt dan wel? In ieder geval een open cultuur in het bedrijf waarin medewerkers zich veilig voelen. Zich veilig voelen om aan te geven wat hun behoefte is. En niet alleen tijdens de vakantie. Ook tijdens het weekend en onder werktijd. Want als leidinggevenden ruimte geven aan talenten van medewerkers, dan geven zij ook ruimte aan de medewerker om verantwoordelijkheid te dragen. Verantwoordelijkheid om datgeen te doen waarvoor hij opgesteld is en daarop afgerekend te worden. En samen afspraken te maken over de randvoorwaarden.

Daimler geeft een signaal af; in deze tijd van Het Nieuwe Werken maken zij een bewuste keuze voor hun medewerkers. Als dit het gevolg is van een open en veilige cultuur om in te werken, is dat zeker te prijzen. Het maatwerk is weg, maar er spreekt zeker betrokkenheid uit voor wat betreft de medewerker in balans.